Κηπουρική για Παιδιά

Κηπουρική για Παιδιά

Σύμφωνα με την επιστήμη το μάθημα κηπουρικής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια σειρά από δεξιότητες. 

Αποτελεί αλήθεια ότι ο αστικός τρόπος ζωής δεν παρέχει αρκετές δυνατότητες για επαφή με τη φύση. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά προγράμματα κηπουρικής για παιδιά δίνοντας την ευκαιρία σε αυτά να ανακαλύψουν τα τεράστια οφέλη της φύσης και την σύνδεση της με την ίδια τους την ζωή. 

Τα οφέλη της κηπουρικής για τα παιδιά

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή με κάτι ζωντανό μειώνει την ορμόνη του στρες , επομένως τα παιδιά γίνονται αυτομάτως πιο ήρεμα ψυχικά. Η απομάκρυνση από την ψηφιακή ζωή (ταμπλετ, τηλεόραση κ.α) βοηθάει τα παιδιά να εισέλθουν στον πραγματικό κόσμο της φύσης που συνδυάζει άριστα μάθηση και διασκέδαση.

με την κηπουρική αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς μαθαίνει να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει.

Τα παιδιά μας όταν αγαπήσουν την κηπουρική θα αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση καθώς θα κατανοήσουν εις βάθος τις έννοιες της οικολογίας όπως η ανακύκλωση.

Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί, ότι με την ενασχόληση με την κηπουρική αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς μαθαίνει να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει. Το παιδί εκπαιδεύεται να έχει υπομονή, να γίνεται υπεύθυνο, αξίες απαραίτητα χρήσιμες για όλη του τη ζωή.

Επιπρόσθετα, μέσα από την κηπουρική προάγονται υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο παιδί μεγαλώνοντας τα δικά του λαχανικά και φρούτα και μαθαίνοντας έτσι τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Πως γινεται το εργαστήρι κηπουρικής στο Babaloon

Στο εργαστήρι μας το μάθημα κηπουρικής πραγματοποιείται μία ώρα την εβδομάδα και διεξάγεται στο προαύλιο χώρο του κέντρου μας το οποίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για το εργαστήρι της κηπουρικής.

Μέσα από το μάθημα κηπουρικής και την εναλλαγή των δραστηριοτήτων ανά εβδομάδα, τα παιδιά συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του φυτικού βασιλείου στη ζωή.

Συγκινητικό είναι το γεγονός ότι οι μικροί μας μαθητές δείχνουν απεριόριστο σεβασμό στους ζωντανούς οργανισμούς του κήπου μας

Τα παιδιά του εργαστηρίου μας αφού πρώτα μάθουν με την μέθοδο project την ιστορία του φυτού , στην συνέχεια το φυτεύουνε σε ατομική γλάστρα που στο τέλος θα την πάρουνε στο σπίτι τους καλλιεργώντας έτσι το αίσθημα της ατομικής ευθύνης.

Το διασκεδαστικό κομμάτι του μαθήματος είναι η στιγμή που τα παιδιά κόβουνε με την βοήθεια των εκπαιδευτικών φρούτα και λαχανικά. Συγκινητικό είναι το γεγονός ότι οι μικροί μας μαθητές δείχνουν απεριόριστο σεβασμό στους ζωντανούς οργανισμούς του κήπου μας και παράγουν τα δικά τους προϊόντα στο δικό τους παρτέρι.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, είναι επιβεβαιωμένο πια ότι η ενασχόληση με την κηπουρική αποτελεί ένα σπουδαίο δώρο που πρέπει να χαρίσουμε στα παιδιά μας.


Babaloon logo

Περικλεόυς 18, Λάρισα

24130 – 21473 & 6942541808