Κουκλοθέατρο

Κουκλοθέατρο

Από την αρχαία Ελλάδα ακόμη ήταν διαδεδομένο το κουκλοθέατρο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την καθημερινή ψυχαγωγία των ανθρώπων. Σε όλο τον κόσμο, παιδαγωγοί και ψυχολόγοι επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο της ψυχαγωγίας για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Τι προσφέρει το κουκλοθέατρο στα παιδιά;

Στόχος του κουκλοθεάτρου είναι να κινητοποιήσει την φαντασία του παιδιού βοηθώντας το να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του πιο εύκολα.

Μέσα από την παρακολούθηση μιας παράστασης, το παιδί βρίσκεται σε θέση να ζήσει την μαγεία, και να βιώσει την συναισθηματική ένταση που προκύπτει από την πλοκή της ιστορίας.

Κατά την διάρκεια της κουκλοθεατρικής παράστασης, το παιδί ταυτίζεται με τον ήρωα, διασκεδάζει μαζί του καλλιεργώντας σπουδαίες αξίες όπως η ενσυναίσθηση.

Μέσα από τον μύθο, αναπτύσσονται έννοιες χρήσιμες και σημαντικές όπως το αίσθημα της συνεργασίας , της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης.

Τι επίδραση έχει το κουκλοθέατρο στα παιδία σύμφωνα με τις έρευνες;

Σύμφωνα με έρευνες, το κουκλοθέατρο βοηθάει το παιδί να βρει τον σωστό προσανατολισμό του στη ζωή.

Παρακολουθώντας μία παράσταση το παιδί εντάσσεται στην ομάδα, κοινωνικοποιείται και κατανοεί καλύτερα τον κόσμο γύρω του. Με λίγα λόγια καλείται να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο ενηλίκων φτιαγμένο στα δικά τους μέτρα. Οι άψυχες κούκλες ζωντανεύουν με αποτέλεσμα το παιδί να μεταφερθεί σε ένα φανταστικό χώρο και να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

Πως γίνεται μια κουκλοθεατρική παράσταση στο εργαστήρι του Babaloon;

Στο εργαστήρι μας το μάθημα κουκλοθεάτρου διαρκεί μια ώρα και πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κουκλοθεατρικές παραστάσεις διαμορφώνονται ανάλογα την ηλικιακή ομάδα του τμήματος. Τα έργα που δραματοποιούνται έχουν όλα ηθικό νόημα και στοχεύουν στην αμοιβή της σωστής συμπροφοράς με γνώμονα την ενσυναίσθηση. 

Το κακό συγκρούεται με το καλό και ο νικητής είναι πάντα εκείνος που διατηρεί την καρδιά του «ζεστή».

Βοηθάμε τα παιδιά να ονειρευτούν, να αισθανθούν αισιόδοξα και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους. Οι «ήρωες» μας δεν είναι όλοι τέλειοι αλλά με ελαττώματα και φόβους. Το κακό συγκρούεται με το καλό και ο νικητής είναι πάντα εκείνος που διατηρεί την καρδιά του «ζεστή». 

Το παιδί στο εργαστήρι μας δημιουργεί την δική του παράσταση, εκφράζοντας τα συναισθήματα του και παίρνοντας τον ρόλο του πομπού και όχι του παθητικού δέκτη. Ο τρόπος αυτός συντελεί στη σύσφιξη της σχέσης παιδιού και δασκάλου.

Πιο αναλυτικά, ο δάσκαλος διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού καθώς οι κούκλες λειτουργούν ως εξομολογητές του μικρού μαθητή.

Το κουκλοθέατρο λοιπόν είναι μία πλούσια τέχνη που συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.


Babaloon logo

Περικλεόυς 18, Λάρισα

24130 – 21473 & 6942541808