Τονίζοντας την αυτοπεποίθηση του παιδιού μου

Τονίζοντας την αυτοπεποίθηση του παιδιού μου

 Ένα από τα πιο σημαντικά δώρα, που μπορεί να κάνει ένας γονιός στο παιδί του, είναι να του δώσει αυτοπεποίθηση. Η πίστη του παιδιού στον εαυτό του και τις ικανότητες του αποτελεί δύναμη, που το ωθεί στο να δοκιμάζει καινούριες προκλήσεις στη ζωή του, αλλα και να εξελίσσεται σαν άνθρωπος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε σε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, σύμφωνα με τις οποίες μπορείτε εσείς οι γονείς να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση στο παιδί σας.

1. Επιβραβεύετε πάντα την προσπάθεια και ποτέ το αποτέλεσμα.

Αρχικά λοιπόν, οφείλετε να επιβραβεύετε πάντα την προσπάθεια και ποτέ το αποτέλεσμα. Να εστιάζετε στην προσπάθεια που κάνει το παιδί σας, δείχνοντας του, πως μετράει περισσότερο το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Ως αποτέλεσμα, το παιδί δεν θα φοβάται την αποτυχία, η οποία είναι και μέρος της ζωής.

2. Ενθαρρύνετε την σκληρή δουλειά.

Επίσης, καλό θα ήταν να ενθαρρύνετε την σκληρή δουλειά. Ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που εκτελεί το παιδί σας, πρέπει να μάθει να κοπιάζει. Με τον τρόπο αυτόν, θα αισθανθεί περήφανο με το αποτέλεσμα όταν έρχεται. Προσοχή όμως! Μην ασκείτε υπερβολική πίεση φτάνοντας στο αντίθετο άκρο, αυτό της καταπιεστικής εργασίας.

3. Αφήνω μόνο του το παιδί να βρίσκει τις λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

Επιπλέον, αφήνω μόνο του το παιδί να  βρίσκει τις λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Εάν μάθετε στο παιδί σας κάθε φορά πως ο μπαμπάς και η μαμά  θα επιλύουν όποιο πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο, τότε δεν θα μάθει ποτέ να βρίσκει μόνο του την άκρη. Προκαλέστε λοιπόν το παιδί σας, να λύνει μόνο του τις δυσκολίες, με ερωτήσεις όπως: ,<<Ποιες είναι οι ιδέες σου για τη  λύση αυτού του προβλήματος;>>, <<Τι αποτέλεσμα πιστεύεις θα έχει αυτό;>>.

4. Μην επικρίνετε την προσπάθεια τους.

Σημαντικό βήμα επίσης, είναι να μην επικρίνετε την προσπάθεια τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειώνουμε την προσπάθεια του παιδιού μας. Μπορείτε να κάνετε φυσικά θετικά σχόλια για να τα πάνε καλύτερα, αλλά για κανένα λόγο μην μηδενίζετε τον κόπο και τη σκληρή προσπάθεια για τη δουλειά τους. Η γονική κριτική μηδενίζει το κίνητρο των παιδιών και τα βάζει σε μια διαδικασία διαρκούς αμφισβήτησης της αυτό-αξίας τους.

5. Βοηθάμε το παιδί μας, ώστε να πάρει μάθημα από τα λάθη του.

Ακόμη, πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας πως τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και δεν πρέπει να πτοούνται σε περίπτωση λάθους. Βοηθάμε το παιδί μας, ώστε να πάρει μάθημα από τα λάθη του, χωρίς να το επικρίνουμε κάθε φορά. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το λάθος, οπότε τα αφήνουμε ελεύθερα, περιορίζοντας τα επικριτικά σχόλια και τις διαρκείς συμβουλές.

6. Αποτελούμε πρότυπο ζωής για τα παιδιά μας.

Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μέχρι την εφηβεία τους βλέπουν εμάς τους γονείς τους σαν τους ήρωές τους. Αποτελούμε λοιπόν, πρότυπο ζωής για τα παιδιά μας. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή για να τους δώσουμε ένα θετικό παράδειγμα στον  τρόπο που αντιμετωπίζουμε την επιτυχία, την αποτυχία, την σκληρή  δουλειά και τους άλλους ανθρώπους.

Και κάποιες τελευταίες συμβουλές, χρήσιμες για την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας είναι οι εξής:
  • Αποφεύγω τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά
  • Συγχωρώ στο παιδί μου τα ψέματα
  • Δεν είμαι υπερπροστατευτικός ως γονέας
  • Μαθαίνω στο παιδί μου να έχει χιούμορ, ακόμη και στα δυσάρεστα γεγονότα
  • Το προτρέπω να έχει στόχους
  • Το μαθαίνω να επιμένει
  • Το βοηθώ να αναπτύξει αυτοέλεγχο
  • Το μαθαίνω πως αξίζει πολλά

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγάπη είναι το κύριο συστατικό της αυτοπεποίθησης. Αγαπώ το παιδί μου και το στηρίζω σε κάθε πτυχή της ανάπτυξης του, ώστε να βγει με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στην κοινωνία.

Επιμέλεια άρθρου
Κατερίνα Αμπράζη

Δείτε εδώ τα εργαστήρια που παρέχει το Babaloon!

Babaloon logo

Περικλεόυς 18, Λάρισα

24130 – 21473 & 6942541808